Historisch gezien is de Borgerstein-site een gesloten enclave, maar wel eentje waarin ontmoeting en gemeenschap centraal staat. Een belangrijke ambitie van Borgerwijk is om de plek open te stellen naar de ruimere omgeving en als verbindend element mensen en functies samen te brengen. Zo connecteren we huidige buurtbewoners, toekomstige bewoners, ondernemers, baanbrekers en bezoekers.
SYMBIOSE VAN ZORG EN WONEN
De ruime buurt is vertrouwd met de mensen die op de zorgcampus wonen. Ze ontmoeten elkaar tijdens hun wandelingen en sommige buurtbewoners zetten zich in als vrijwilliger. “Dat we symbiose van zorg en wonen nu uitgebreider kunnen realiseren op onze eigen site is geweldig”, laat Jan Gysen, ondervoorzitter van het bestuur van Borgerstein vzw, weten. Hij is ervan overtuigd dat Borgerwijk hier echt een verschil kan maken. “Ouders van volwassen kinderen met een beperking leven met maar één zorg: ‘Wat als ik niet meer voor hen kan instaan?’. Door de grote toename van toekomstige huisvestingsmogelijkheden in de Borgerwijk, wordt een formule denkbaar waarbij zij ouder wordend hun woning kunnen verruilen voor een nieuwbouwappartement, terwijl hun zoon of dochter met een beperking op dezelfde site een toekomst tegemoet kan gaan.”
EINDELOOS VEEL MOGELIJKHEDEN
Naast de nieuwe woongedeelten zijn er nog plekken die bestemmingen en functies krijgen die losstaan van het klassieke wonen of zorgen. Voor de invulling ervan worden momenteel volop ideeën verzameld. Aan de voorkant kunnen onder meer kantoren en een cohousingproject komen. Ook wordt een nieuwe bestemming gezocht voor de kapel. Bewoners kunnen gebruik maken van faciliteiten die in Borgerwijk zelf aanwezig zullen zijn zoals een dokterspraktijk, een crèche, horecafaciliteiten en een buurtwinkel.
“Van oorsprong is de Borgerstein-site een plek van ontmoeting geweest. En in die geest wordt Borgerwijk dan ook ontwikkeld. Met respect voor de ziel van de plek en de mensen. (Mario Baeck, Erfgoedraad – Doctor in de kunstwetenschappen van de Universiteit Gent)
Mario Baeck, erfgoedraadslid en doctor in de kunstwetenschappen van de Universiteit Gent, denkt dat we zelfs nog een stapje verder zouden kunnen gaan. “Zolders zouden ter beschikking gesteld kunnen worden om hier te komen studeren. Er zijn prachtige kelders die gebruikt zouden kunnen worden als fietsherstelplaats, als sauna of als wassalon. Er is zoveel verloren ruimte die ingevuld kan worden. Er is zoveel potentieel en de buurt en de bewoners mogen hier mee over nadenken.” De gemeente mist, volgens hem, nog een soort van centrum. “Er is nu geen bijzondere plek waar men kan samenkomen of waar sociale activiteiten kunnen plaatsvinden. Het openzetten van de – tot nu toe relatief gesloten – site, kan alleen maar een prachtige, frisse gemeenschapsdynamiek tot stand brengen.”
“Borgerwijk maken we samen (Kristof Lataire, Bezieler van Kapittel)
Een fietshersteldienst, een bloemenzaak, een sportclub, een restaurant of een bioscoop? Mis je nog iets in je buurt? Zie je je als ondernemer wel deel uitmaken van Borgerwijk? Welke activiteiten zouden een meerwaarde betekenen voor deze plek?
Hoe de nieuwe Borgerwijk zal ingevuld worden, ligt op dit moment nog niet vast. Alle ideeën en toekomstdromen zijn meer dan welkom in onze ideeënbus.
“Zolders zouden ter beschikking gesteld kunnen worden om hier te komen studeren. Er zijn prachtige kelders die gebruikt zouden kunnen worden als fietsherstelplaats, als sauna of als wassalon. Er is zoveel ruimte die ingevuld kan worden. (Mario Baeck, Erfgoedraad – Doctor in de kunstwetenschappen van de Universiteit Gent)